Tuleviku töökohtadest Reaalkooli teaduspäeval

2.04.2024 toimus Tallinna Reaalkooli 20. teaduspäev, kus Tarmo Koppel viis läbi külalistunni 12. klassi õpilastele. Ettekande teema oli “Tehisintellekti revolutsioon – milliseid töid teevad tulevikus inimesed ja milliseid masinad“.

Peatselt keskkoolist iseseisvasse ellu astuvatele õpilastele andis teemakäsitlus mõtlemisainet, ennekõike arvestades käimasolevat AI-revolutsiooni. Viimase paari aasta jooksul oleme näinud, kuidas u iga 6 kuuga tuleb peale uus põlvkond AI lahendusi. Tööd, mida veel aasta alguses masinad ei suutnud teha on juba võimetekohased uue põlvkonna AI rakendustele. Ametit valiva noore paneb see küsimuse ette – mida tasub õppida. Küsimuse võib sõnastada ka: millised töökohad jäävad tööjõuturul inimestele ning millised võtab masin endale?

Ettekande käigus diskuteeriti, millised on inimesele omased tugevad oskused, mida masin ei suuda üle võtta ning millistel ametitel need oskused prevalveerivad.

Abiturendid avaldasid arvamust kahele küsimusele …

Küsimus 1: Järgneva 5a jooksul, millised töökohad võtab AI valdavalt enda kätte? 21 abiturendilt laekus kokku 57 vastust, kusjuures pakkuda võis kuni 3 ametit. Enim löögi all oleva nähakse kassapidaja ametit, aga palju pakuti ka programmeerija, raamatupidamine, reklaamitöötaja, animeerija ameteid
Küsimus 2 osas hindasid abiturendid valitud ameteid, väljendades kuivõrd suur on risk, et AI need ametid üle võtab. Vastajaid 25.

Posted

in

by

Tags: